Front til et bevaringsværdigt hus, hvor døren måtte siges at trængt til en kærlig hånd

Et par havet købt et flot gammelt bevaringsværdigt hus som de ønskede, at holde stilen tro med det oprindelig udtryk. Ud af de mange ting der skulle repareres, var der blandt andet hoveddøren der trængte til en kærlig hånd.

Den original dør var både i dårlig stand af tidens tang og forværrede af forkert, valg af maling som havet fået døren til at rådne til det punkt, at den ikke var egnede til at bruge igen som yderdør, uden massiv udskiftning af træ. Derfor blev jeg og kunden enig om, at lave en tro kopi af den original dør, men et par moderne tilføjelser. Døren blev fremstillet i god kvalitets fyrretræ, magen til den originale dør og fik lavede profiler, så der var plads til tætningslister, så det sluttede lidt bedre til end den oprindelig havet gjort. Alt det glas der kunne genbruges, blev genbrugt og ellers blev der sat nyt gammelt glas i, for at udstykket var autentisk. Til sidste blev døren malede med linoliemaling, tro med det den oprindeligt har været.

Alle metal beslag blev kasseret, da de var udtjente og udskiftede til Hamborg, hængsler der matchede med det der var brugt i resten af huset.

Den original dør, var godt nok ikke egnet til at side som yderdør, men kunne godt repareres og fungere i dag som en af dørene indenfor i huset. Det er jo gammelt håndværk, så nu har det holdt 200 år plus. Så det var lidt synd bare at smide den ud.

Til historien følger også, at jeg kunne godt have fremstillet yderdøren magen til den originale dør, hvor den kunne være ombyggede således, at den leverede op til de krav vi i dag stiller til isolering, tæthed og termoruder. Men det var ikke kunden ønske i det her tilfælde.