Sider du i et hus med restrationer ift. til fredninger ligesom var tilfældet her?

Denne utrolig charmerende vandmøllegård fra 1700-tallet var noget helt særligt. En par havet købt huset og gik i gang med, at sætte det hele i stand. Men da huset var fredet, så er der flere regler ift. hvad de måtte skifte og hvad de ikke måtte skifte. Ligesom hoveddøren, som var godt slidt, så måtte de ikke skifte den ud med en moderne dør. Det var nu heller ikke kundens ønske i det her tilfælde. De ville gerne bevare alt hvad der nu var muligt af døren, for at holde huset i så original stand som muligt.

Døren blev totalt adskilt og træet i bunden som var blområdnet blev savet af og der blev sat nyt træ i forlængelse af det oprindelig. Og for at det ville kunne holde så blev det sat sammen i et saksemønster for at øge limfladen. De nederste fyldninger var så medtaget, at der måtte laves en ny, hvor jeg fandt en egnede profil høvl i min samling til at lave et par nye med det rette mønster.

Alt blev samlede og til sidste fik det hele lindeolie maling, i tidssvarende farver for at være tro mod tiden mod bygningen. Som prikken over i´et blev dørhåndtaget pullert blank og låset gik jeg efter, så den virkede som ny igen.