Fyrretræ/mahogni

Hvilke typer behandling bruger man for at bevare mahogni- og fyrretræsmøbler?

Mahogni- og fyrretræsmøbler er ofte behandlet vidt forskelligt, da det ofte er to meget forskellige møbler, der er lavet af de to træsorter.

Mahognimøbler

Mange gamle mahognimøbler er overfladebehandlet med flere lag shellak politur, som er slebet let imellem hvert lag og til sidst fremstår mat. Hvis det ønskes, kan mahogni poleres spejlblankt, hvilket giver en varm dyb glød. Shellak kan tones fra lyse til mørke nuancer. Et alternativ kan være celluloselak, som er en hård og slidstærk overfladebehandling.

I dag er shellak politur ikke brugt så ofte mere. I stedet benyttes flere forskellige former for industrilakeringer til møbler. Ofte vil lakken være slidstærk men mere mat i udtrykket, end shellakken kan poleres frem til.

Jeg benytter i dag lidt forskellige overfladebehandlinger. Det kommer meget an på ønsket og brugen af møblet. Et godt udgangspunkt kan være at bruge den type behandling, der oprindeligt har været brugt på møblet. Men løsningerne kan være mange.

Hvad der er den rigtige løsning til dit møbel, vil variere fra gang til gang. Så kontakt mig endelig, så finder vi den rigtige løsning til dit møbel.

Fyrretræsmøbler

Overfladebehandlinger til fyrretræsmøbler kan svinge rigtig meget. Dem, jeg har arbejdet med igennem årene, har været alt fra rå-linolie, sæbespåner, brun sæbe og malede møbler baseret på enten akryl eller linolie. Løsningerne kan være mange.

Hvad der er den rigtige løsning til dit møbel, vil variere fra gang til gang. Kontakt mig, så finder vi den rigtige løsning til dit møbel.

 

Udbedring af mahognimøblers overflade

Hvis det er en klassisk shellak politur, der har været brugt, og overfladen skal bevares og ikke genbehandles, så kan overfladen renses med lugtfri petroleum. På den måde kan du fjerne visse urenheder og pletter. Hvide ringe fra f.eks. kaffekopper eller vand fra blomsterpotter, som kan få lakken til at løsne sig fra træet, er svære at rette op på, hvis de er meget fremtrædende. Den rigtige løsning er en ny overfladebehandling. Men nogle gange kan du med varme dæmpe det lidt, så det ikke fremstår så tydeligt.

Shellak politur kan man stadig købe, så den er mulig at genbehandle med. Men den gode gamle celluloselak kan man ikke købe mere, den gav ellers en mere holdbar overflade. Et alternativ hertil vil være en moderne møbellak, som fungerer ganske udmærket.

Massive fyrretræsmøbler er lettere at få fine igen. Efter slibning kan der vælges imellem en blegning for at lysne træet op eller bejdse træet, hvis det skal tones til en bestemt nuance. Derefter vælges der en passende olie eller lak. Et alternativ hertil kan være at male møblet med en god møbelmaling.

Mit bedste råd er at give mig et kald – så finder vi sammen den bedste løsning til dig.

Hvordan fungerer restaureringsprocessen for mahogni- og fyrretræsmøbler?

I alle tilfælde starter du med rengøring af møblet, udbedring af skader og slibning, før du genbehandler. Omfanget og måden vil variere fra gang til gang. Men selve overfladebehandlingen vil være anderledes, alt afhængigt af om det er et mahogni- eller fyrretræsmøbel.

Generel restaurering

Hvordan restaurerer man møbler?

Det kommer an på, hvilke møbler der er tale om, og hvordan de skal passe ind i det bestående.

  • Er det et antikt møbel til f.eks. et museum, slot eller en stor herregård, skal det almindeligvis holdes så originalt som muligt.
  • Er der tale om designmøbler er udgangspunktet at ramme det oprindelige så meget som muligt.
  • Er det arvestykker, så kan der være flere ting i spil. Man kan ændre lidt på møblet for, at det passer bedre ind i den nye generations livsstil. Man kan også bevare møblet, som det er. Eller noget helt tredje.

Tag kontakt til mig, så finder vi den rigtige løsning til dig.

 

Hvordan renser man gamle møbler?

Er det et massivt møbel, kan du i de fleste tilfælde rense det med grundrens eller sæbe.

Er det et malet eller poleret møbel, så kan man starte et sted, hvor det ikke ses for meget f.eks. under bordet eller på et bagben for at se, hvordan overfladen reagerer på renseproduktet. Møblet kan være behandlet med alt muligt, som kan være svært at se. Det kan således være svært at vide, hvordan det regere på renseproduktet. Derfor kommer du længst med lidt forsigtighed for ikke at ødelægge overfladen og i værste tilfælde møblet.

 

Hvordan maler man gamle møbler?

I alle tilfælde skal bunden være ren for, at den nye maling får ordentlig vedhæftning til underlaget og dermed bliver stærk og holdbar. Så rens møblet godt af, før du begynder at male, ellers vil alt være spildt arbejde, hvis maling slipper.

Hvis man skal ramme det originale udtryk, skal man bruge de malingstyper, der var tilgængeligt på fremstillingstidspunktet. Ellers findes der gode mulige (nye) alternativer på markedet.

Altid brug en ordentlig maling beregnet til møbler. Det vil ofte være både lettere at arbejde med og dækker bedre – og så bliver slutresultatet også bedre.

Hvis du har ønsker om at påmale mønster eller imitere en mere ædel/dyr træsort (ådring) så kontakt mig. Det kan jeg være behjælpelig med.

Giv mig et kald, så finder vi den rigtige løsning for dig.

Restaurering af designmøbler

Hvilke typer materialer og teknikker bruger I i restaurering af designmøbler?

Som udgangspunkt handler det om at bruge de teknikker, der oprindeligt var tiltænkt: Så holder værdien bedre. Løsningen vil svinge fra gang til gang. Kontakt mig, så tager vi en snak om mulighederne.

 

Håndlavede møbler

Hvordan bestiller jeg et skræddersyet møbel?

Går du med en drøm eller en idé om et håndlavet møbel, hjælper jeg gerne med at skræddersy en løsning til dig. Et godt udgangspunkt for mig vil være nogle billeder af rummet, hvor møblet skal bruges samt nogle mål.

Ved større opgaver kommer jeg forbi jeres hjem med et blank stykke papir og blyant. Jeg håndtegner en løs skitse sammen med jer på stedet for at finde den rigtige løsning for jer.

Gør det selv

Hvordan afsyrer man møbler selv?

Det korte svar er: Lad være. Processen ved afsyring af møbler indebærer en masse grim kemi, som kræver en meget udstyr. Her vil jeg anbefale jer at betale jer fra det hos nogle, der er dygtige til det. Afsyring er en proces, der kan være ret hård ved møblet, så du kan – hvis du er uheldig – ødelægge langt mere, end du vinder ved det.

 

Kan brun sæbe hjælpe på holdbarheden?

Brun sæbe bliver mørk som linolie, alternativ bliver sæbespåner blegere. Begge behandlinger er smudsafvisende, desinficerer overflader og hjælper imod misfarvning og letter derfor rengøringen. Det er en overfladebehandling, som hjælper på holdbarheden hvis brugt i de rigtige situationer.

Hvordan kommer jeg i gang med at restaurere mine møbler selv?

Masser af gåpåmod og nysgerrighed er et godt sted at starte. Find eventuelt et gammelt møbel på genbrug og forsøg dig frem. Jeg afholder også kurser i restaurering, som kan give dig en hjælp på vejen.

Hvornår bør jeg overveje at søge professionel hjælp til restaurering af møbler i stedet for at gøre det selv?

Hvis det er et møbel, der er meget dyrt, ret godt håndværk, historisk lidt unik, et designmøbel og/eller har stor affektionsværdi, bør du overveje professionel hjælp. Du er velkommen til at spørge mig til råds om de mange muligheder, der findes – så finder vi sikkert den rigtige løsning for dig.

Hvor lang tid tager det at få et møbel restaureret?

Det afhænger af mange ting. Har jeg alle reservedelene hjemme? Er der lang tørretid? Hvor travlt har jeg lige nu? Hvor kompliceret er opgaven? Ofte er opgaven løst inden for et par måneder efter, at møblet er afleveret hos mig.

Hvordan får jeg fragtet møblet ud til dit værksted?

De fleste vælger selv at komme med møblet, så de sparer fragt. Det personlige møde giver os desuden mulighed for tage en god dialog om opgaven på værkstedet. Det er lettere at komme frem til den rigtige løsning, når vi ser på møblet sammen. I nogle tilfælde får jeg leveret møbler med fragtmænd. Jeg kan også afhente dit møbel mod betaling.

Har du nogle parallelle opgaver liggende, som vi kan se på?

Her vil jeg henvise til mine eksempler på hjemmesiden. De giver et indblik i de opgaver, som jeg har været med til at løse og realisere igennem årene. Ellers står der masser af færdiglavede møbler i mine butikker samt på lageret, som du kan se på.

Hvad hvis jeg gerne vil lave nogle af opgaverne selv? Er det muligt, at du kun står for nogle af opgaverne?

Ja, det kan vi sagtens finde ud af. Der er altid glade hobbister, som kommer og får hjælp til den del af restaureringen, som er uden for deres evner.